O nama – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 
INFORMACIJE:
Svaki dan00:00 - 24:00
Telefon:(035) 366 - 111
HISTORIJAT

Uz vas
od 1957. godine

Gradski i prigradski saobraćaj  Tuzla osnovan je 1957. godine kada je saobraćao sa dva autobusa marke RENO i DAF i osam uposlenika. Sjedište preduzeća bilo je na lokaciji pod Slanom Banjom. Prva autobuska linija bila je otvorena na relaciji Solana-Brčanska Malta, a autobus je saobraćao od Solane pored Skvera i zgrade Općine preko Korza, zgrade MUP-a, hotela Bristol do Brčanske Malte i obratno.

Prve autobuse krasio je grb grada Tuzle.
Godine koje slijede koristili smo za stalno usavršavanje naših usluga, ali i osoblja.
Već 1960. godine Tuzla je bila povezana sa svim okolnim općinama. Iste godine fabrika “Solana” Tuzla kupila je za Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla dva autobusa marke FAP.

Narednih godina, kako je tekao razvoj preduzeća, nabavljeno je 25 polovnih dvospratnih autobusa iz Engleske koji su bili u upotrebi sve do 1970. godine. Prve mjesečne karte uvedene su 1967. godine s ciljem jeftinijeg pojedinačnog prijevoza za građane Tuzle.

Već 1972. godine Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla imao je 80 autobusa i 270 zaposlenika. Iste godine izvršena je integracija preduzeća koja su se bavila saobraćajnom djelatnošću na području općine Tuzla tako da su formirana tri OOUR-a i to: putnički saobraćaj, teretni saobraćaj i održavanje autobusa i teretnih vozila.

1975. godine preduzeće postaje bogatije za još osam zglobnih vozila koji su se popularno zvali “harmonika”. Te godine Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla imao je 27 linija i 114 autobusa. U ovom periodu realizovana je ideja za postavljanje prvih nadstrešnica na autobuskim stajalištima, te je tako sam grad Tuzla dobio na kvaliteti svog izgleda, ali i poboljšanju usluga u prijevozu.

Početkom 80-tih godina preduzeće je radilo na udruženju jedinica udruženog rada na području drugih općina: Živinice, Kalesija, Srebrenik. Prigradska autobuska stanica na lokaciji Pinge pod Slanom Banjom također je izgrađena u istom periodu.

DJELATNOST KOMPANIJE

Naša vizija:
Zadovoljan korisnik

Osnovna djelatnost preduzeća DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla je prijevoz putnika koji se obavlja na gradskim, općinskim i kantonalnim linijama. Kompanija obavlja prijevoz redovnog, vanrednog i ugovorenog karaktera, te pruža i stanične usluge.

Prodaja pojedinačnih  karata vrši se neposredno u vozilima i upotrebom Vrijednosne Bus kartice  dok se preko posebne službe vrši prodaja samo mjesečnih karata, ali na više lokacija.

Osnovni fokus našeg djelovanja je bio i ostao isti, a to su aktivnosti u poboljšanju usluge prijevoza sa svih aspekata: sigurnost, udobnost, cijena, ljubaznost, dostupnost, tačnost.

Misija preduzeća se ogleda u visoko kvalitetnoj usluzi javnog prijevoza putnika, uz dugoročno zadovoljenje principa likvidnosti i rentabilnosti.

VIZIJA I MISIJA

Šta nam je
osnovni cilj?

Vizija
Postati vodeća firma u oblasti javnog prijevoza na području tuzlanskog kantona. Svoju lidersku poziciju zaslužiti primarnom orijentacijom ka korisniku, uz obnovljen vozni park, pouzdanost, sigurnost i prihvatljive cijene, posebno za ciljne grupe kao što su studenti i đaci.
Misija
Uspostaviti siguran, pouzdan i efektan javni prijevoz za što veći broj građana Tuzlanskog kantona, uz optimalizaciju i prilagođavanje Društva i naših materijalnih i ljudskih resursa trenutnom stanju na tržištu.