Slanja Banja – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 
INFORMACIJE:
Svaki dan00:00 - 24:00
Telefon:(035) 366 - 100 (Centrala)
Dispečer:(035) 366 - 111
Turističke atrakcije

Slana Banja

Kompleks Panonskih jezera se neposredno nastavlja na sportsko-rekreacioni kompleks Slana banja, koji je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u BiH. Pored staza za šetnju i jogging, ovaj kompleks obuhvata kompleks teniskih terena, igralište za mali nogomet i košarku, te neka od spomen obilježja iz novije historije grada.

Na ovom prostoru nalaze se spomen obilježja herojima i žrtvama Drugog svjetskog rata, braniteljima iz rata 1992.-1995., te civilnim žrtvama rata, odnosno tuzlanskoj mladosti koja je stradala na Kapiji 1995. godine. U sastavu Slane banje nalazi se Kuća Plamena mira, namijenjena aktivnostima mladih, njihovim kreativnim inicijativama i idejama, te nekoliko ugostiteljskih objekata. Centralni dio kompleksa krasi fontana sa skulpturom Leda, djelom poznatog tuzlanskog kipara Franje Ledera.

Šetalište nudi predivan pogled sa vidikovca na Tuzlu. Tu se nalaze i mnoga obilježja grada kao što su fontana sa kipovima tuzlanskog umjetnika, kipara Franje Ledera, Kapitel djelo kipara Žarka Ciglića, Kuća plamena mira, vidikovac, spomen obilježja stradalim u proteklim ratovima i dr. Za vrijeme Austrougarske vladavine na ovom mjestu je podignuto lječilište Slana banja sa bazenima koje je uslijed sliganja terena zatvoreno i nažalost srušeno.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image