Vjerski Objekti – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 
Turističke atrakcije

Vjerski Objekti

Od spomenika islamske tradicije, u Tuzli se nalazi nekoliko starih, veoma lijepih džamija, kao što su Poljska (Turalibegova), izgrađena 1572. godine, zatim Šarena, Čaršijska, Džindijska, Mejdanska i Bijela džamija u Gornjoj Tuzli, te Čaršijska česma iz 1888. godine.

Rimokatolička crkva sv. Petra, koja je bila sagrađena 1873. godine,iako izuzetno vrijedno zdanje s brojnim freskama, koje su bile pod zaštitom države, morala je 1987. biti srušena zbog posljedica slijeganja tla (uslijed eksploatacije soli), te je 1998. izgrađen novi Franjevački samostan i crkva sv. Petra i Pavla.

U blizini je i Pravoslavna crkva uspenija Presvete Bogorodice iz 1874. godine, koja je osamdesetih godina prošlogstoljeća uspješno spašena od tonjenja, budući da se i ona nalazila na području pogođenim ovim fenomenom. U Srednjoj Lipnici se nalazi kapela Gospe Lipničke iz 17. stoljeća, tipičan primjer tradicionalnog narodnog graditeljstva. U Kapeli se nalazi slika Blažene Djevice Marije, kojoj narod ovog kraja pripisuje čudotvorne moći.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image