Jezero Modrac – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 
INFORMACIJE:
Svaki dan00:00 - 24:00
Telefon:(035) 366 - 100 (Centrala)
Dispečer:(035) 366 - 111
Turističke atrakcije

Jezero Modrac

Površine je oko 17 km2. U jezero se ulijevaju rijeke Spreča i Turija. Najdublja tačka je na oko 20 metara. U najširem dijelu široko je oko 1600 metara. U najdužem dijelu dugačko je 11 kilometara. Tokom niskog vodostaja obala je pristupačna cijelom dužinom za pecanje na jezeru.

U mjestu Prokosović se nalaze restorani, pizzerije, hoteli i klubovi. Pored toga, dostupna je i usluga  iznjamljivanja čamaca/brodice te vožnja jezerom za veći broj osoba. Jezero je od samog nastanka posjećeno velikim brojem turista i gostiju koji svakodnevno uživaju uz ukusnu restoransku hranu, šetnju uz jezero, kao i magičnim pogledom na jezero od jutra do zalaska sunca koje je u svim varijantama i više nego prelijepo.

Na jezeru se također nalaze i privatne kućice na vodi od kojih neke imaju mogućnost iznajmljivanja, te brojne vikendice cijelom okolnom obalom jezera i dalje.

Jezero Modrac nastalo je 1964.godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac, opština Lukavac. Reguliran je kao prirodna baština ruralnog dijela općina Tuzle, zatim Lukavca i Živinica. Pod zaštitom je države. Zaštićeno je kao baština hidrografskog značaja. Akumulacija površinske vode Modrac spada u vodne površine na području Grada Tuzle.

Na njega se može doći sa svih strana. Iz pravca Doboja i Gračanice magistralnim putem Doboj –Tuzla. Ako se kreće iz pravca Hrvatske i preko graničnog prelaza Orašje te iz pravca Gradačca i Srebrenika, do jezera se dolazi putem Orašje – Tuzla. Iz pravca Sarajeva na jezero se dolazi magistralnim putem prema Tuzli.

Riječ je o jednoj od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji, u koju se ulijevaju rijeke Spreča i Turija. Jezero Modrac je idealno mjesto za razvoj turizma, i naravno – za ribolov.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image