GiPS juče, danas i sutra – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaGiPS juče, danas i sutra

16 Oktobra, 2014
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2014/10/logo-novi-gips.png

Svakodnevno na ulicama Tuzle saobraćaju autobusi Gradskog i prigradskog saobraćajnog preduzeća Tuzla. Jeste li se ikada zapitali kako je nastalo preduzeće i  kako je tekao njegov razvoj kroz proteklih 57 godina svoga postojanja? U tekstu ispod donosimo vam kratki pregled nastanka i razvoja GiPS d.d. Tuzla.
Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla osnovano je 1957. godine kada je saobraćalo sa dva autobusa marke RENO i DAF  i osam uposlenika.  Prva autobuska linija bila je otvorena na relaciji Solana-Brčanska Malta, a autobus je saobraćao od Solane pored Skvera i zgrade Općine preko Korza, zgrade MUP-a, hotela Bristol do Brčanske Malte i obratno.
Godine koje slijede koristili smo za stalno usavršavanje naših usluga, ali i osoblja.
Već 1960. godine Tuzla je bila povezana sa svim okolnim općinama.
Narednih godina, kako je tekao razvoj preduzeća, nabavljeno je 25 polovnih dvospratnih autobusa iz Engleske koji su bili u upotrebi sve do 1970. godine.  Već 1972. godine gradski saobraćaj imao je 80 autobusa i 270 zaposlenika. Iste godine izvršena je integracija preduzeća koja su se bavila saobraćajnom djelatnošću na području općine Tuzla.
1975. godine preduzeće postaje bogatije za još osam zglobnih vozila koji su se popularno zvali “harmonika”. Te godine Gradsko saobraćajno preduzeće imalo je 27 linija i 114 autobusa. U ovom periodu realizovana je ideja za postavljanje prvih nadstrešnica na autobusnim stajalištima, te je tako sam grad Tuzla dobio na kvaliteti svog izgleda, ali i poboljšanju usluga  u prijevozu.
Prigradska autobusna stanica na lokaciji Pinge pod Slanom Banjom također je izgrađena u istom periodu.
Danas, u savremenim uslovima života, Gradsko saobraćajno preduzeće nastavlja tradiciju sigurne i udobne vožnje, pratimo i modernizujemo svoje poslovanje u želji da korisnicima naših usluga pružimo samo najkvalitetnije.
Možemo najaviti da će vrijeme koje je pred nama donijeti niz poboljšanja kada je u pitanju nivo usluge koju pružamo. Pred nama je period modernizacije i uvođenja savremenih uslova vožnje u autobusima GiPS-a.

 

 

Više od 57 godina dio smo Vaše svakodnevnice!