Zanimljive činjenice o autobusima u svijetu – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaZanimljive činjenice o autobusima u svijetu

28 Oktobra, 2014
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2014/10/School-Bus-Clipart11.jpg

Autobusi su u svijetu već stoljećima najpopularniji oblik lokalnog prijevoza. Znamo da autobusi služe za javni prijevoz, najčešće, đaka, studenata, zaposlenih. Činjenica je da se kultura korištenja vozila javnog prijevoza u svijetu razlikuje od naše u BiH. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica koje će vam promijeniti mišljenje o autobusima, pa makar nakratko.
-Izraz autobus dolazi od riječi “omnibus”, a koja je nastala igrom riječi od imena “Omnes” što znači šeširdžija, a čija je radnja bila smještena blizu jedne od prvih autobuskih stanica u Francuskoj. Nije poznato da li je taj šeširdžija napravio ogroman šešir u obliku autobusa kako bi proslavio tu činjenicu.
-Poznati žuti školski autobusi koji se koriste u Sjevernoj Americi se prvi put pojavio u 1939.godine. Pojedinim komičarima to je razlog zašto je SAD zakasnila s ulaskom u Drugi svjetski rat, oni su bili zauzeti biranjem boje za autobuse. Kako god, žuta boja je sada službeno poznata kao National School Bus Glossy Yellow.
-Najstarija autobusna ruta u Londonu je ruta broj 24 koja saobraća od Hampstead Heatha do Pimlicoa, a počela je saobraćati 1910. godine.
-Kina tvrdi da je zemlja koja ima najveći autobus na svijetu. U pitanju je Neoplan Jumbocruiser koji ima tri dijela, pet vrata, kapaciteta 300 putnika. Međutim i Australija i Brazil tvrde da imaju iste autobuse, ako ne i veće.
-Venecuela je zemlja u kojoj vladaju zakonom neuređeni uslovi vožnje s obzirom na jeftine cijene benzina. Međutim, nedavno su počeli da se sprovode zakoni, a prva osoba kojoj je oduzeta licenca je vozač autobusa Ramon Parra koji je uhvaćen radi prebrze vožnje, preopterćenosti broja putnika, a jedan od putnika sjedio je na točku autobusa.
-Paul Stender iz Indianapolisa ugradio je u školski autobus Phantom fighter mlazni motor i stvorio je najbrži autobus na svijetu. Sposoban da postigne maksimalnu brzinu od 367 milja po satu, a ipak je zakasnio po svoju svoju prvu turu.
-Ukoliko se vaše zanimanje zove “bus driver” (vozač autobusa), vjerovatno se radi o dva zanimanja. Mogao bi biti osoba koja vozi ulicama određenog područja ili konurbacija (Konurbacija je pojam koji opisuje više gradova sraslih u jednu veliku gradsku cijelinu), ali je moguće i da se radi o reperu Busdriveru.

(Tekst preuzet sa http://www.cardinalbuses.com/travel-blog/ )