FOTO:INŽINJERI GiPS-a EDUKOVALI UČENIKE SAOBRAĆAJNE ŠKOLE O CNG AUTOBUSIMA – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaFOTO:INŽINJERI GiPS-a EDUKOVALI UČENIKE SAOBRAĆAJNE ŠKOLE O CNG AUTOBUSIMA

16 Novembra, 2015
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2015/11/IMG_8168.jpg

Nakon niza pozitivnih i vrijednih projekata Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla krenuo je u implementaciju još jednog veoma značajnog projekta. Naime GiPS DD Tuzla imajući veliku potrebu da sa mladim ljudima podijeli svoja znanja i iskustva ostvario je saradnju sa Srednjom saobraćajnom školom Tuzla i to u vidu edukativnih predavanja.

U prostorijama Srednje saobraćajne škole inžinjeri saobraćaja i komunikacija danas održali su edukativni čas učenicima i osoblju ove ustanove, a edukacija se odnosila na CNG autobuse i njihov značaj za naš grad i zaštitu okoline.

“Riječ je o ekološkoj akciji, u smislu edukacije učenika kako bi se mladi kadrovi, odnosno mladi saobraćajci edukovali u smislu eko vožnje, vožnje autobusima koji su ekološki prihvatljivi, koje Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla nastoji uvesti u narednom periodu”, kazao je Samir Gabeljić, rekovodilac sektora razvoja i  projektovanja kompanije GiPS DD Tuzla.

Ovi autobusi imaju znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, što ih i čini ekološki prihvatljivijm. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla kao društveno odgovorna firma, prepoznala je taj značaj i odlučila se na uvoz CNG autobusa jer je zaštita okoliša i građana prioritet zbog samog utjecaja na zdravlje građana. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo svi, kao građani Tuzle, ali i čitave Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zagađenost okoline. Posebno u poslednje vrijeme kada je Tuzla postala jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i kada smo svi kao njeni stanovnici izloženi utjecajima velikih zagađenja, a jedan od glavnih uzročnika takvog stanja je upravo i veliki broj vozila koji ispuštaju štetne plinove, čađ i ostale zagađivače. To je GiPS-u kao javnom preduzeću bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus koji vozi na prirodni zemni gas, jer svojim poslovanjem želimo da budemo u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel.

“Cilj današnje edukacije je da se učenici upoznaju sa samim radom CNG autobusa i radom autobusa koji su ekološki prihvatljivi i da se ne samo kod učenika koji predstavljaju saobraćajce u ova dva razreda, nego i da oni koji se neće baviti tom branšom u budućnosti, da probudi ekološka svijest, da pri uzimanju vozila koriste gorivo koje je ekonomski prihvatljivo, to su CNG plin odnosno LPG kod putničkih automobile”, pojasnio je Samir Gabeljić, rukovodila sektora razvoja i projektovanje u kompaniji GiPS DD Tuzla. Učenici i osoblje Saobraćajne škole nisu krili oduševljenje nakon što su saznali neke veoma interesantne informacije o CNG autobusima i najnovijim trendovima kada je u pitanju javni prevoz u Evropi, a koje GiPS Tuzla nastoji uvesti i u javni prevoz kada je u pitanju naš grad.

Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla takođe je izrazio zahvalnost upravi i učenicima škole na ostvarenju ovog vida saradnje koja se nastavlja i dalje. Naime, uprava i učenici Saobraćajne škole u narednom periodu posjetit će prostorije GiPS-a kako bi se na licu mjesta upoznali sa samim načinom rada jednog preduzeća koje obavlja javni prevoz na području Tuzlanskog kantona. Nakon iskazanog zadovoljstva sa obje strane dogovoreno je i da se u budućnosti potpiše Sporazum o saradnji između GiPS Tuzla DD i JU Srednje saobraćajne škole Tuzla, čime bi unaprijedili međusobne odnose.

FOTO GALERIJA