SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – Korekcije u redu vožnje „Gradskog i prigradskog saobraćaja“ D.D. Tuzla – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla

ObavještenjaSAOPŠTENJE ZA JAVNOST – Korekcije u redu vožnje „Gradskog i prigradskog saobraćaja“ D.D. Tuzla

18 Januara, 2016

„Gradski i prigradski saobraćaj“ D.D. Tuzla, kao kompanija koja se bavi javnim prevozom putnika već šestu deceniju, u proteklom periodu je, i pored ekonomske neopravdanosti, otežanog poslovanja, stvaranja gubitaka na teret vlastitog poslovanja, primjenjivala red vožnje koji je u najmanju ruku bio „preglomazan“ i ekonomski neodrživ.

Nažalost, nismo više u situaciji da održavamo postojeći red vožnje, te smo određeni broj polazaka prema nekim odredištima korigovali u smislu smanjenja istih. Razlozi za to su višestruki i ogledaju se prevashodno u ekonomskoj neisplativosti, odnosno rentabilnosti.

Danas, 18. januara 2016. godine, ponovo uspostavljamo liniju iz Gornje Obodnice. Uprkos neisplatiovosti i malom broju putnika na ovoj relaciji, ali uz veliki napor stručnog osoblja kompanije GiPS i pomoć savjeta M.Z. Gornja Obodnica, uspjeli smo obezbjediti prevoz do ovog odredišta.

Moramo istaći da pored nedostataka putnika, što je svakako i najveći problem, tu su i problemi postojeće infrastrukture u pojedinim mjesnim zajednicama, redovnog održavanja jako loših puteva, te zimsko održavanje puteva i čišćenje snijega na tim područjima. Svakako da je jedan od razloga smanjenja određenog broja polazaka i đački raspust, koji traje do kraja tekućeg mjeseca. Početkom školske godine, tačnije od 01. februara 2016. godine., red vožnje će funcionisati u obimnijem kapacitetu.

D.D. “GiPS“ Tuzla je spreman primjenjivati red vožnje po zahtjevima građana, ali samo pod uslovom da predstavnici vlasti Grada Tuzle vrše subvencioniranje onih polazaka i onih linija koji nisu rentabilni, kao i da učine dodatne napore za uređenje putne infrastrukture, kako gradskih mjesnih zajednica kao što su Grabovica i Križani, tako i prigradskih kao što su: Gornja i Donja Obodnica, Gornja Lipnica, Srednja Lipnica, Pasci, Kiseljak i ostale.

“Gradski i prigradski saobraćaj” D.D. Tuzla