CNG – gorivo budućnosti i prijatelj okoliša – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaCNG – gorivo budućnosti i prijatelj okoliša

24 Februara, 2016
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2016/02/IMG_3637-1-1024x683.jpg

CNG (eng. CNG – compressed natural gas) je prirodni plin koji je u plinovitom stanju sabijen na pritisak od 220 bara pri 15 ºC , a koristi se za pogon motornih vozila kao alternativno gorivo.

CNG je gorivo koje danas nudi najbolji kompromis između ekoloških karakteristika, dostupnosti energetskih resursa i tehnološkog razvoja.
Zbog jednostavnog hemijskog sastava i emisije ispušnih plinova su manje u odnosu na ostala goriva. CNG je ekološki puno prihvatljiviji i garantuje znatno čišće izgaranje, a njegove prednosti kod vozila očituju se u nižim troškovima održavanja, duljem životnom vijeku motora i značajnim uštedama u cijeni goriva u odnosu na dizelsko gorivo i motorni benzin.

Ekološka osviještenost uz smanjenje troškova eksploatacije pri većem broju pređenih kilometara u odnosu na vozila s konvencionalnim gorivima neki su od glavnih motiva koji su mnoge prevozne kompanije,  komunalna poduzeća, dostavna poduzeća i ostale subjekte navele na odluku o uvođenju CNG vozila u njihove vozne parkove.

Upotreba CNG goriva u svijetu raste iz godine u godinu pa se tako broj CNG vozila u upotrebi povećava po godišnjoj stopi od oko 30 posto.

Procjenjuje se da trenutno u svijetu ima preko 9 milijuna vozila sa pogonom na autoplin i taj trend raste po stopi od 12-15 % godišnje.

Korištenjem ovog plina kao pogonskoga goriva smanjuju se troškovi goriva za 20 posto te emisije štetnih ispušnih plinova za 35 posto.

Energetski sadržaj goriva:
Sabijeni prirodni plin (CNG) oko 13,3 kWh / kg

Benzin oko 8,6 kWh / l
Dizel oko 9,9 kWh / l
Autoplin (LPG) oko 6,8 kWh / l
Energetski sadržaj jednog kilograma CNG odgovara oko 1,5 litara benzina, oko 1,3 litara dizela ili oko 1,9 litara LPG.