Udruženje portošača: Putnici prijevoznike u TK ocjenili sa ocjenom “jako dobro” – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaUdruženje portošača: Putnici prijevoznike u TK ocjenili sa ocjenom “jako dobro”

17 Marta, 2017
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2017/03/UP-i-MTTS-TK-15.03-9-1024x577.jpg

Udruženje potrošača “Klub potrošača TK” povodom Dana potrošača 15. marta, sprovelo je istraživanje koje se odnosi na kvalitet javnog prevoza na Tuzlanskom kantonu.
Istraživanje je uključilo i vozila, odnosno rad kompanije Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, a prema rezultatima dobijenim ovim istraživanjem saobraćajna usluga na području kantona je jako dobra, a kvalitet usluga gradskog i prigradskog prijevoza putnika koji se vrši autobusima na području grada Tuzla, ali i cijelog Tuzlanskog kantona na dobrom je nivou, rezultati su projekta Udruženje potrošača TK. Na pitanja su odgovarali putnici, a istraživanjem je obuhvaćeno nekoliko privatnih kompanija koje se bave prijevozom putnika u Tuzli i TK, tj. sve linije koje prolaze južnom i sjevernom tuzlanskom saobraćajnicom.

„Da li se pridržavaju vlastitih redova vožnje i naravno anketirali smo putnike u samim autobusima da vidimo koliko su zadovoljni s obzirom na kvalitet vožnje, kvalitet prijevoznog sredstva, frekventnost, red vožnje, cijene, tj. odnos cijene i kvaliteta“, objasnila je Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača „Klub potrošača TK“.

U odnosu na stanje od prošle godine, ove godine je znatno bolja situacija što su ohrabrujući rezultati za Upravu Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla i dodatni podstrek da svoj posao obavljaju u smjeru poboljšanja uslova vožnje za putnike.