Dužnosti prijevoznika – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

oupDužnosti prijevoznika

21 Oktobra, 2014
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2014/10/GiPSLogoH1002-e1414132443324.png

Dužnosti prijevoznika
Na osnovu Pravilnika o radu članova posade vozila D. D. Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla, Zakona o Cestovnom prijevozu na području tuzlanskog kantona, donosimo Vam osnovne teme, pregleda najčešćih pitanja putnika, a tiču se obaveza GiPS-a kao javnog prijevoznika. Prema Pravilniku D. D. GiPS Tuzla, članovi posade autobusa dužni su se pridržavati sljedećih akata i propisa:

1. reda vožnje
2. važećih cjenovnika
3. normativnih akata Društva
4. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini
5. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine
6. Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom saobraćaju Bosne i Hercegovine.

Na prijevoz se ne smiju primiti osobe u pijanom stanju, osobe koje boluju od zaraznih i duševnih bolesti, osobe sa jako zaprljanom odjećom, te djeca predškolskog uzrasta bez pratnje odraslih osoba.
Iz autobusa se mogu odstraniti putnici koji se ne pridržavaju propisanog reda u autobusu, koji vrijeđaju ostale putnike ili ometaju rad članova posade autobusa kao i putnici koji odbijaju da plate uslugu.

Na prijevoz se ne smiju primiti lako zapaljivi i eksplozivni predmeti, lako zapaljive, nagrizajuće materije i materije sa neugodnim mirisom, predmeti koji mogu oštetiti ili ozlijediti putnika, te predmeti čiji je prijevoz autobusom zabranjen zakonom. Na prijevoz se ne smiju primiti ni životinje. Slijepim i slabovidnim osobama dozvoljava se prijevoz autobusom uz pratnju psa. Pas treba biti izvježban za vođenje slijepih i slabovidnih lica, redovno vakcinisan i nositi zaštitnu korpicu i povodac.
Posada autobusa obavezna je putnicima pružiti sva obavještenja o pravcima linija, cijeni prijevoza i redu vožnje, kao i upute u vezi snalaženja po gradu.

Kod autobusa sa dvoja vrata, ulazak putnika je na prva, a izlazak na druga vrata.

Vozač može krenuti sa stajališta tek kada se uvjerio da su svi putnici ušli ili izašli i kada su zatvorena sva vrata na autobusu.

Vozač je dužan da prilikom rada poštuje tačnost internog reda vožnje odnosno da autobus odveze na određeno polazno stajalište i da ga vrati po završetku rada isključivo propisanom relacijom u predviđeno vrijeme i na predviđeno mjesto.

Posada autobusa obavezna je putnicima pružiti sva obavještenja o pravcima linija, cijeni prijevoza i redu vožnje, kao i upute u vezi snalaženja po gradu.

Na osnovu Zakona o Cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona vozač je dužan brzinu kretanja autobusa podesiti prema osobinama i stanju puta,vidljivosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobracaja vertikalnoj i horizonatalnoj saobracajnoj signalizaciji, kao i drugim saobracajnim uslovima, tako da u svakom trenutku može bezbjedno i sigurno da zaustavi vozilo.

 

Više od 57 godina dio smo Vaše svakodnevnice!

                        Vaš GiPS Tuzla