Značaj postojanja Gradskog i prigradskog saobraćajnog preduzeća za tuzlanski kanton – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaZnačaj postojanja Gradskog i prigradskog saobraćajnog preduzeća za tuzlanski kanton

5 Novembra, 2014
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2014/11/DSC_0299-1024x680.jpg

Industrijska postrojenja u Tuzli koja su uglavnom smještena na rubnim djelovima grada, razvila su sistem prijevoza svojih radnika iz grada. Upravo to se i smatra pretećom gradskog prijevoza.
Uvidjevši značaj postojanja djelatnosti ovog tipa na području grada Tuzla D.D. GiPS Tuzla otvorio je svoju prvu gradsku liniju 1957. godine.
U novije vrijeme kada u Tuzli vlada velika koncentracija stanovništva, nastoji se rastetretiti od prometa pretežno centralni dijelovi grada koji osjećaju najviše poteškoća. Upravo u tome i leži najveći značaj gradskog prijevoza u Tuzli.

Novi fenomen stanovanja u rubnim djelovima grada, stvorio je novi oblik organizacije gradskog prijevoza. Zbog ovih područja koja su prije svega gradska, ali specifična, gradski prijevoz u Tuzli dobija novu ulogu.
Ubrzan tempo razvoja grada Tuzla doveo je do potrebe da se rastereti centralna zona grada od motornog, prvenstveno, individualnog prometa.

Najveći značaj postojanja gradskog prijevoza u Tuzli leži upravo u tome što je uspio postići saobraćajno rasterećenje u samom gradu, a sve putnike koji žive na rubnim dijelovima grada ili izvan njega povezati sa centrom. Ovdje najprije mislimo na studente i učenike koji iz rubnih dijelova svakodnevno dolaze u centar koji predstavlja jezgo gdje je koncentrirano životno bilo grada.

Danas Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla najviše pažnje posvećuje modernizacji svojih usluga kako bi putnicima omogućila što sigurniju i udobniju vožnju. Naši putnici vrlo brzo mogu očekivati niz novosti koje planiramo sprovesti, a sve radi uspostave savremenih uslova vožnje vozilima Gradskog i prigradskog saobraćajnog preduzeća Tuzla.