Zanimljivosti: Londonski Double-Decker autobusi – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaZanimljivosti: Londonski Double-Decker autobusi

17 Novembra, 2014
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2014/11/londonn.jpg

London je po mnogim stvarima jedinstven i prepoznatljiv u svijetu. Jedna od tih stvari jeste i crveni, dupli autobus-Routmaster. Nakon 50 godina od njegovog nastanka, stanovnicima Londona predstavljena je njegova nova, unaprijeđena verzija. Prvi, unaprijeđeni Routmaster pojavio se na ulicama Londona u februaru 2012. godine.

Prvi autobus dizajniran posebno za London, kreiran je prije 52 godine i veoma brzo je postao prepoznatljiv detalj koji u cijelom svijetu predstavlja London, ali i Britaniju. Ipak, došlo je vrijeme da legenda lagano ustupi svoje mjesto svojoj unaprijeđenoj verziji. Ova verzija duplog autobusa je put od crteža do upotrebljivog prototipa prešla za samo dvije godine zahvaljujući timu od 25 inžinjera i oko 40 radnika na izradi samog autobusa.
Ono što je drugačije u odnosu na prethodnika, kod nove verzije je korištena najbolja tehnologija koja je danas dostupna kako za pokretanje ovog vozila tako i za izradu. Ovaj autobus je više “zelen” u smislu da novi hibridni motor emituje manje od pola količine štetnih gasova u atmosferu koje danas emituje stara dizel mašina.

 

 

 

 

(Izvor: http://www.lookerweekly.com/
Fotografija:http://dalje.com/foto.php?id=7&rbr=25757&idrf=994481 )