Brinemo o korisnicima naših usluga – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaBrinemo o korisnicima naših usluga

12 Novembra, 2014
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2014/11/Autobus-8-1024x589.jpg

Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla najveću pažnju posvećuje sigurnosti i udobnosti svojih putnika. Sukladno s tim, GiPS Tuzla nastavlja da modernizuje svoje poslovanje i omogući svojim putnicima lijepe i ugodne trenutke.
Briga o korisniku je prioritet u poslovanju ovog preduzeća. Želimo da naši putnici budu uvijek informisani o akcijama, kampanjama i novostima koje uvodimo. Naša stalna briga o korisniku ogleda se i kroz rad naše web stranice koja je osnovna komunikacijska poveznica sa korisnicima.

Na web stranici smo kreirali posebnu kategoriju “Briga o korisniku” putem koje želimo da ostvarimo saradnju sa putnicima. Tu se nalaze kontakt forme preko kojih putnik može da ostvari komunikaciju sa nama. Bilo da ste izgubili neki predmet u vozilima GiPS-a ili imate pitanja u vezi sa informacijama o redu vožnje, o uslugama koje nudimo ili se želite informisati o bilo čemu vezano za prijevoz građana, osoblje Gradskog i prigradskog preduzeća Tuzla tu je da odgovori na vaša pitanja.

Bez kvalitetne komunikacije sa svojim putnicima ne možemo napredovati u smjeru u kojem želimo, a to je smjer ka zadovoljnom putniku. Od samih putnika dobijamo informacije o tome šta je to što njihovo putovanje čini udobnijim i ljepšim. Kroz interakciju sa svojim putnicima želimo da ostvarimo zadani cilj, a to je zadovoljan korisnik usluga Gradskog i prigradskog saobraćajnog preduzeća Tuzla.