MLADI SU BUDUĆNOSTI GiPSA-a TUZLA: 11 mladih inžinjera počelo sa radom – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaMLADI SU BUDUĆNOSTI GiPSA-a TUZLA: 11 mladih inžinjera počelo sa radom

1 Aprila, 2016
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2016/04/IMG_0605-1.jpg

27. marta ove godine GiPS Tuzla je proslavio 59. rođendan. 59 godina postojanja, poslovanja, uspona i padova, usluga putnicima, borbe, a ponekad borbe i sa vjeterenjačama sa kojima se svakodnevno hvataju u koštac. Ostvareni su mnogi revolucionarni projekti u koje je uloženo mnogo finansijskih i drugih sredstava. O svim novitetima, kao i o završenim projektima kojih za svaku pohvalu zaista i ima, razgovarali smo sa izvršnim direktorom Samirom Gabeljićem.
Gospodine Gabeljić, za sve naše čitaoce koji nisu imali priliku pratiti rad Gradskog i prigradskog saobraćaja, možete li nam reći na kojim projektima se radilo u proteklom periodu?

“GiPS Tuzla je u proteklom periodu uveo niz novina. Već je poznato da je GiPS Tuzla uveo elektronski sistem naplate karata u svojim autobusima i sistem video nadzora, kao prvi u Bosni i Hercegovini. Također je poznati da GiPS Tuzla intenzivno radi na obnovi voznog parka, što se može vidjeti na ulicama našeg grada, odnosno na svim linijama na kojima GiPS Tuzla saobraća. Posebno bih želio naglasiti uvođenje CNG autobusa. To su autobusi na zemni plin, ekološki prihvatljiva vozila koja imaju niz prednosti u odnosu na vozila sa drugom vrstom pogona. Prednosti se ogledaju u tome što CNG autobusi imaju znatno nižu emisiju štetnih gasova u svojim izduvnim gasovima, u odnosu na dizelske, a posebno čađe. CNG autobusi uveliko će doprinijeti povećanju kvaliteta zraka u Gradu Tuzla, budući da znamo da je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u BiH. CNG plin nije toksičan, korozivan i ne zagađuje podzemne vode, što je još jedna od prednosti CNG plina u odnosu na tečna pogonska goriva. GiPS Tuzla trenutno ima 40 CNG autobusa, deset ih je trenutno u pogonu, dok se 30 planira pustiti u narednom periodu. Da bi pustili te CNG autobuse, potrebno je da instaliramo CNG punionicu, koju nastojimo u budućem vremenu pustiti u rad. Naši putnici, a i vaši slušaoci, već su mogli vidjeti da smo mi na naša nova vozila ugradili i LED displeje kako bi što bolje informisali naše putnike o kretanjima naših autobusa. “– ispričao je o svemu što se u proteklom vremenu dešavalo unutar GiPS-a Tuzla, izvršni direktor Samir Gabeljić, te dodao da pored ovih projekata koji su u toku i koji su već završeni u GiPS-u Tuzla, da su on i uprava društva, kao i sam vlasnik društva posebno ponosni na ono što se trenutno dešava u GiPS-u Tuzla.
“To je primanje novih zaposlenih mladih, perspektivnih i obrazovanih kadrova koji će u velikom doprinijeti unapređenju poslovnih procesa u GiPS-u Tuzla i povećanju kvaliteta usluge. Naime, to su uposlenici koji su raspoređeni na poslovima referenata saobraćaja, inžinjeri saobraćaja koji će upravljati sa kompletnim saobraćajem na kojima saobraća GiPS Tuzla. Pored toga, raditi će na poslovima izrada i dopuna bus kartica, unapređenju reda vožnje, unapređenju kvaliteta usluge samog GiPS-a Tuzla. Nastojimo da promovišemo struku, tako je u proteklom periodu zaposleno 11 inžinjera saobraćaja, na razne poslove. Takođe GiPS Tuzla u narednom periodu se koncentrisao na nabavku turističkih autobusa kako bi unaprijedili i drugi segment prevoza kao što je vanlinijski i ugovoreni prevoz. To su autobusi visokih kvaliteta turistički autobusi koje možemo koristiti za putovanja na duže relacije, na izlete, ekskurzije.„
Kako je ranije istakao izvršni direktor GiPS-a Tuzla Samir Gabeljić, u proteklom periodu zaposleno je 11 inžinjera saobraćaja, na raznim poslovima u GiPS-u Tuzla.
Nakon završenog Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu, timu Sektora razvoja i projektovanja priključio se Almir Mehmedović.

„Zahvalan sam GiPS-u Tuzla što mi je pružio priliku da steknem prvo radno iskustvo u svom životu. Što se konkretno tiče Sektora razvoja i projektovanja, atmosfera je odlična, kolege su nas primile kao da smo tu odavno. Nastojimo da poboljšamo sistem naplate karata koji je već, možemo reći na odličnom nivou. Nastojimo da redove vožnje uskladimo prema potrebama korisnika naših usluga, da sve zahtjeve građana koje primamo svakodnevno, da ispunimo što veći dio tih zahtjeva.“ – rekao je za Kameleon novi član Sektora razvoja i projektovanja Almir Mehmedović.
Da posao nakon završenog fakulteta u našoj zemlji baš i nije lako naći, rekla nam je i Melisa Hodžić, koja je ipak bila te sreće, da potražnju za njenim zanimanjem upravo traži GiPS Tuzla, koja se kao i kolega Almir priključila timu Sektora razvoja i projektovanja.

„Jako sam zahvalna na ovoj prilici i na zaposlenju jer znamo svi kako je danas teško doći do posla nakon završenog fakulteta, kako je nama mladima teško steći novo iskustvo, usavršavati se i pokušati pokazati svoja znanja koja smo naučili na fakultetu. Prezadovoljna sam radnom atmosferom, radnom sredinom. Kolege su stvarno profesionalne, pristupačne, prihvatili su nas ovdje na jako fin način, pomažu nam sa obzirom da nemamo dovoljno iskustva, tako da su oni stvarno pristupačni i voljni da nam pomognu, da nas upute.“
Zahvalnost za pruženu šansu za sticanjem prvog radnog iskustva istakao je i Vanes Osmanović, referent prodaje u GiPS-u Tuzla.

„U GiPS-u Tuzla radim na izradi bus kartica. Zadovoljan sam i drago mi je da sam dobio priliku da radim u gradskom saobraćaju, da radim u svojoj struci, da stičem nova znanja, da koristim ona znanja koja sam stekao na fakultetu i da učim o organizaciji saobraćaja i radu u ovoj firmi.“
Prema ovome što ste mogli pročitati, jedini zaključak koji možemo dati jeste da Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla svoju budućnost vidi u mladim kadrovima, željnim dokazivanja i napredovanja. U prilog tom zaključku ide i informacija da najstariji od 11 zaposlenih inžinjera saobraćaja ima 28 godina.