Sarajevski GRAS kupio CNG autobuse od GiPS-a Tuzla – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

ObavještenjaSarajevski GRAS kupio CNG autobuse od GiPS-a Tuzla

28 Februara, 2017
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2017/02/autobusi-na-plin-15.jpg

U autobuskoj bazi GiPS-a u Bukinju, u Tuzli danas su radnici GRAS-a iz Sarajeva kupili i preuzeli osam autobusa na plin koji će ubuduće saobraćati na području Kantona Sarajevo.

Poučeni dobrim iskustvom Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla kada je u pitanju upotreba CNG plina u autobusima javnog prevoza i kompanija GRAS iz Sarajeva odlučila je da u svoj vozni park uvrste vozila na CNG pogon.

autobusi-na-plin-8

Saradnja ove dvije kompanije počela je na način koji podrazumijeva kupovinu 8 CNG autobusa od Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla. GiPS će u svakom smislu i dalje biti podrška ovom preduzeću. Ovo predstavlja najkonkretniji potez u smanjenju zagađenja, a predstavlja i velike beneficije kada je u pitanju i ekonomski i ekološki aspekt.
GRAS će svoje CNG autobuse snadbijevati CNG plinom od kompanije Junuzović kopex koja ima svoje postrojenje, odnosno terminal CNG plina u Sarajevu.

 Predsjednik sindikata GRAS-a Adnan Himzanija izrazio je nadu da će i nadležne institucije konačno shvatiti da je vrijeme za obnovu voznog parka. 

-Ovo su prvi autobusi na CNG pogon koji će saobraćati u Sarajevu, a ovo je i naš doprinos manjem zagađenju zraka. Vrijednost osam kupljenih autobusa od kojih su dva s jednim zglobom iznosi oko 270.000 sa plaćenim PDV-om. -rekao je Himzanija. 

autobusi-na-plin-7