Najčešće postavljena pitanja – Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla
 

oupNajčešće postavljena pitanja

22 Oktobra, 2014
https://www.gipstk.com/wp-content/uploads/2014/10/Autobus-82-1024x589.jpg

Zašto vozači autobusa otvaraju samo prva vrata? Razlog otvaranja prvih vrata je obaveza vozača naplate i pregledakarata, a prema Pravilniku o radu članova posade vozila D. D. Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla kod autobusa sa dvoja vrata, ulazak putnika je na prva, a izlazak na druga vrata.

Da li je dozvoljen prijevoz životinja u vozilima GiPS-a? U vozilima Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla, nije dozovoljeno vršiti prijevoz životinja.  Slijepim i slabovidnim osobama dozvoljava se prijevoz autobusom uz pratnju psa. Pas treba biti izvježban za vođenje slijepih i slabovidnih lica, redovno vakcinisan i nositi zaštitnu korpicu i povodac.

Zašto na autobuskim stajalištima nema nadstrešice?Na osnovu zakona stajališta moraju sadržavati:
a) nadstrešnicu za putnike;
b) tablu sa oznakom vrste linije ( kantonalna, gradska ili opcinska );
c) naziv stajališta;
d) oznaku sa pregledom registrovanih linija koje koriste stajalište;
e) izvod iz reda vožnje ili vremenske intervale prolaska vozila;
f) informaciju o načinu naplate prijevoza;
g) kantu za smeće.

D.D. GiPS Tuzla kao prijevoznik nema u svojoj nadležnosti postavljanje nadstrešnica. Upravitelj ceste i infrastrukture na putnoj mreži registrovanih autobuskih linija
odgovoran je za postavljanje i održavanje stajališnih oznaka i nadstrešnica za putnike.

Da li kontrolor karata ima pravo tražiti neki od ličnih dokumenata? Ukoliko kontrolor karata u vozilima GiPS-a zatekne putnika bez odgovarjuće karte, ima pravo od njega zatražiti dokument koji će potvrditi identifikaciju putnika. Ukoliko putnik to odbije i prestane civiliziran način komunikacije, kontrolor je dužan obavjestiti nadležne policijske službenike o slučaju, kako bi utvrdili identitet počinioca prekršajnog djela.

Na koji način mogu uputiti pohvalu, kritiku ili prijedlog? Svoje pohvale, prijedloge ili kritike možete nam uputiti putem:

Kontakt telefona: + 387 35 366 100
Email adrese: info@gipstk.com 
Ili možete doći lično na adresu Autobaza Bukinje bb, 75 000 Tuzla, BiH
Na isti način postavite nam bilo kakvo pitanje vezano za odvijenje javnog gradskog saobraćaja u tuzlanskom kantonu. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja, pohvale, kritike ili prijedloge.

Više od 57 godina dio smo Vaše svakodnevnice!